PKN
De Rank
 
Vrees niet Vrees niet

Als de wind weer eens om het huis heen giert, moet ik altijd denken aan een (kinder)liedje. Misschien kent u het wel, Lied 935 in het Liedboek 2013:

Je hoeft niet bang te zijn, al gaat de storm te keer.
Leg maar gewoon je hand in die van onze Heer.

Bang zijn is een menselijke emotie die van alle tijden is. Je kunt bang zijn voor iets of iemand, bang voor bepaalde dieren of voor hoogtes. Er bestaan allerlei fobieën, voor de meest uiteenlopende dingen.

In de Bijbel
Ook in de Bijbel wordt over angst geschreven. Ik ben een paar keer de uitspraak tegen gekomen dat er 365 keer “Vrees niet” in de Bijbel zou staan, één keer voor iedere dag van het jaar. Ik kan dit niet terugvinden als ik zelf ga tellen. Als iemand van u weet waar die uitspraak vandaan komt, dan hoor ik dat graag.

Zomaar even een paar cijfers uit de NBV die ik wel gevonden heb:
- 166 keer het woord “bang”,
   waarvan 87 keer “(wees) niet bang”,
- 197 x het woord “angst/angstig”,
   waarvan 10 x “geen/zonder angst”
- 34 x het woord “vrees”,
   waarvan 6 x “vrees niet” en 4 x “zonder vrees”

De Bijbel gaat over het leven in alle facetten en angst hoort bij dat leven. Bang zijn we allemaal wel eens. Er zijn verschillende soorten angst. Er is een gezonde vorm van angst, die we nodig hebben om te overleven. Angst voor vuur, voor steile randen, angst langsrazende auto’s bijvoorbeeld. Het is goed om naar deze angsten te luisteren en er met verstand naar te handelen.

Het Kerstverhaal
Er zijn ook andere angsten. De angst voor wat er zou kunnen gebeuren als … Stel dat … Misschien gaat het wel helemaal mis … En er is de angst voor het onverwachte, voor het onbekende of de onbekende vreemdeling.
De Bijbel roept ons op om ons niet door die angsten te laten leiden. Wees niet bang (NBV), vrees niet (NBG), zijn woorden die in ook in het kerstverhaal een aantal keer hebben geklonken. Vier keer wordt het gezegd door een engel. Tegen Zacharias, bij de aankondiging van de geboorte van Johannes, tegen Maria bij de aankondiging van haar zwangerschap, tegen Jozef als hij in stilte weg wil gaan bij Maria en tegen de herders, die als eerste horen dat Jezus is geboren.
Door die verhalen wordt het ook tegen ons gezegd: Vrees niet als de dingen anders gaan dan je had verwacht. Vrees niet, als je zekerheden weg vallen. Vrees niet, want je bent nooit alleen. Je kunt op God vertrouwen. De EEUWIGE heeft het verleden, het heden en de toekomst in handen.

Jezus weet wat angst is
Je kunt in je leven niet alle gevaren voorkomen. Leven brengt risico’s met zich mee en gebeurtenissen kunnen je hele leven op z’n kop zetten, met alle onzekerheden van dien. In die situaties kunnen we moed putten uit al die keren dat er in de Bijbel staat “Vrees niet”. Je mag dan steun zoeken bij God zelf, die in Jezus weet wat angst is, zelfs de doodsangst is Hem bekend. We kunnen ook steun zoeken bij elkaar, want velen van ons weten wat het is om bang te zijn. Bang voor de toekomst, bang voor de uitslag van een onderzoek, bang voor de ontwikkeling van een ziekte.

Bang zijn mag wel
De woorden “Vrees niet” zijn geen gebod: ‘Gij zult nooit bang zijn’. Het is een troost, een bemoediging van God zelf: “Wat er ook gebeurt, je hoeft niet bang te zijn, Ik ben er bij, altijd”. Soms kan het helpen om dan te zingen. Bijvoorbeeld het bovengenoemde lied of het mooie Lied 913 van Jacqueline van der Waals:

“Wat de toekomst brengen moge,
mij geleidt des Heren hand,
moedig sla ik dus de ogen
naar het onbekende land.”

Op zo’n moment kan het zingen van een lied je weer moed geven. Je zingt jezelf de woorden toe, die je weer herinneren aan Gods trouw en zorg. Als de storm letterlijk om je huis giert, kun je zo hard zingen dat je de storm niet meer kunt horen. Uit ervaring weet ik dat je daar ondanks alle angst weer van kan gaan lachen. Probeer het maar eens.

Lied 935 gaat nog verder na bovenstaand couplet:

Je hoeft niet bang te zijn, als oorlog komt of pijn.
De Heer zal als een muur rondom je leven zijn.
Je hoeft niet bang te zijn, al gaan de lichten uit.
God is er en Hij blijft, als jij je ogen sluit.

Ds. Hanja van Essen


 
terug
 
 
 

Inloggen

Koffieochtend
datum en tijdstip 24-04-2024 om 10:00
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 28-04-2024 om 10:00
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 05-05-2024 om 10:00
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 12-05-2024 om 10:00
Maaltijd van de Heermeer details

 
Gegevens "De Rank"

Kerkgebouw:
Hoofdstraat 3
6671 CB Zetten
Tel: 0488 - 45 46 42

Voorganger:
Ds. Hanja van Essen-Abarbanel
Hoofds
traat 1
6671 CB Zetten
Tel: 0488 - 42 81 97
***predikant@derankzetten.nl***

 


Laatste Nieuws


Onze kerkdienst elke zondag om 10.00 live

Activiteiten VIS: Gele boekje

De Rank is aangesloten bij een team van vertrouwenspersonen


Disclaimer

Voor onze uitzendingen via Kerkdienst gemist doen we ons best om eventuele rechthebbenden van beeld en geluid te achterhalen. Als iemand meent rechten te hebben, dan kan hij of zij zich melden door een mail te sturen aan onze scriba. Het mailadres vindt u op de pagina 'Contact en verhuur zalen'.

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.