PKN
De Rank
 
NIVEA NIVEA

Laten we veel N.I.V.E.A. gebruiken!

Nu moet u niet meteen denken dat we voortaan gesponsord worden door de fabrikant van de witte crème. Nee, in deze oproep staat NIVEA voor: “Niet Invullen Voor Een Ander.” Niet invullen wat een ander denkt, vindt, bedoelt of wil. Dat in royale hoeveelheid gebruiken is heel gezond in alle relaties.
Je kunt op verschillende manieren in een ontmoeting iets invullen voor een ander. Als je denkt aan twee woorden genoeg te hebben en al precies te weten wat de ander bedoelt met een woord of een gebaar, dan kan het heel goed zijn dat je ‘invult voor een ander’. Dan ga je ervan uit wel te weten wat die ander bedoelt. Een woord of een gebaar kan voor ieder mens een verschillende betekenis hebben, zeker woorden in het dialect van een streek. Ook als het gaat om ideeën, voorstellen of ervaringen, dan is het goed om die betekenis niet te snel in te vullen.

Gebruik een flinke hoeveelheid NIVEA. Vragen stellen als ‘Wat bedoel je precies?’ ‘Wat betekent dat woord of dat gebaar voor jou?’ ‘Wil je uitleggen wat jouw gedachte er bij is?’ Met dat soort vragen kom je echt in gesprek, zonder te (be)oordelen. Je leert elkaar zo beter kennen en begrijpen.
Invullen voor een ander kan ook gebeuren door bijvoorbeeld in een discussie te zeggen: ‘Ik vind die verandering niet zo erg hoor, maar anderen storen zich eraan’, of ‘ik vind het prima zoals het gaat, maar anderen willen liever iets anders’. Als die ‘anderen’ er zelf niet bij zijn, kom je zo niet verder. Want waar storen die anderen zich dan precies aan? En wat willen die anderen dan precies anders? Dat kunnen die ‘anderen’ zelf veel beter uitleggen.
Als we ieder onze eigen gevoelens en gedachten uiten over hoe je graag wilt dat het gaat, waar jijzelf van droomt, hoe jij de toekomst ziet en waar je naar verlangt, en daarbij anderen de ruimte geven dat ook te doen, leren we elkaar echt kennen.

Een flinke laag NIVEA kunnen we overal gebruiken. In de politiek, op school, op het werk, op straat, thuis, bij vrienden en in de kerk. Hoe zeker ben je ervan dat je iemand goed begrijpt?
NIVEA is niet goedkoop, het vraagt een behoorlijke investering. In de eerste plaats kost het een boel tijd, voordat het goed werkt. Tijd om te vragen en te luisteren, je kunt er het beste bij gaan zitten met een kop koffie of thee, dus het kan ook wat geld kosten.
Er is ook een stuk ruimte in je hoofd nodig. Om NIVEA goed te laten intrekken, moet je een stukje schoonvegen, zodat je de dingen eens op een andere manier kunt bekijken. Is die ander wel echt zoals ik altijd heb gedacht? Waar komen zijn/haar ideeën vandaan? Is er misschien veel meer mogelijk dan ik tot nu toe heb gedacht?

Het gebruik van NIVEA vraagt enige oefening, maar het heeft een aantal grote voordelen:
- je mag het dik smeren,
- het is onbeperkt houdbaar
- het raakt nooit op.
Je kunt het iedere dag gebruiken en er zijn oneindig veel mensen en situaties om het middel bij uit te proberen. Het resultaat zal zijn dat ontmoetingen en gesprekken soepeler verlopen en er verrassingen kunnen ontstaan.
 
Ik wens u veel plezier met dit product
terug
 
 
 

Inloggen

Koffieochtend
datum en tijdstip 24-04-2024 om 10:00
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 28-04-2024 om 10:00
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 05-05-2024 om 10:00
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 12-05-2024 om 10:00
Maaltijd van de Heermeer details

 
Gegevens "De Rank"

Kerkgebouw:
Hoofdstraat 3
6671 CB Zetten
Tel: 0488 - 45 46 42

Voorganger:
Ds. Hanja van Essen-Abarbanel
Hoofds
traat 1
6671 CB Zetten
Tel: 0488 - 42 81 97
***predikant@derankzetten.nl***

 


Laatste Nieuws


Onze kerkdienst elke zondag om 10.00 live

Activiteiten VIS: Gele boekje

De Rank is aangesloten bij een team van vertrouwenspersonen


Disclaimer

Voor onze uitzendingen via Kerkdienst gemist doen we ons best om eventuele rechthebbenden van beeld en geluid te achterhalen. Als iemand meent rechten te hebben, dan kan hij of zij zich melden door een mail te sturen aan onze scriba. Het mailadres vindt u op de pagina 'Contact en verhuur zalen'.

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.