PKN
De Rank
 
Kerkenspeurtocht 2015 Hemmen en Zetten Kerkenspeurtocht 2015 Hemmen en Zetten
Kerkenspeurtocht 2015

Het is 19 mei 8.30 uur in de ochtend. De kaarsen branden, de beamer staat aan. De kanselkleden liggen klaar. Als eerste ontvangende kerk is de Gereformeerde kerk “De Rank”  klaar voor de ontvangst van  75 groep 6 leerlingen en hun begeleiders. Als alle kinderen binnen zijn kunnen we beginnen met het welkom aan al onze gasten. We zingen  een  lied en samen zijn we stil om een zegen te vragen over deze bijzondere ochtend.

    

Voor het 4e jaar op rij wordt de kerkenspeurtocht langs de kerken in Zetten georganiseerd. Bij een speurtocht denk je aan pijlen op de stoep en lintjes in de bomen die je de weg wijzen naar je uiteindelijke doel. Een kerkenspeurtocht is anders. Het is de gelegenheid om de kerken in ons dorp eens van binnen te bekijken. Voor veel kinderen een onbekend terrein waar van alles gebeurt. Je weet alleen niet precies wat en waarom. Een mooi moment om daar eens iets meer over te kunnen horen  en te vragen.

Dominee Flobbe  laat de kanselkleden zien en vertelt over de verschillende kleuren, de geborduurde versiering en de momenten waarop een kleed gewisseld wordt. De kinderen luisteren geboeid, maar met nog een tocht voor de boeg wordt, wordt het al snel tijd om de reis voort te zetten. In drie groepen gaan de kinderen uiteen om een bezoekje te brengen aan de Hervormde Kerk van Hemmen, de Vluchtheuvelkerk en de Hervormde Dorpskerk . Een lange stoet van fietsende kinderen in kleurige hesjes waaiert uit naar de volgende bestemming.  

    

In Hemmen wacht dominee  Zaal. Zij vertelt over haar taak als predikant en de geschiedenis van de kerk. De verwoesting in de oorlog heeft volop de aandacht van de jongens uit de groep. “waar zitten die granaatinslagen?”. In de Vluchtheuvelkerk ligt de nadruk op de rol die de kerk heeft t.o.v. de naaste. De vluchtzolder,  opvang van armen en verstotenen, het troost bieden .  

Dominee van Beusichem ervaart van dichtbij dat kinderen geraakt worden als verdriet ter sprake komt. Met elkaar mogen ze een klein boeketje maken en worden tranen gedroogd. In de kerk van ds. Muller gaat de aandacht naar de hoge preekstoel, de oude Bijbel met de gothische letters en de uitleg over de sacramenten. Op het graf van een broertje mogen de kinderen de boeketjes neerleggen. Al met al een enerverende ochtend waarop veel vragen zijn beantwoord.

    

Als afsluiting ontvangen de kinderen  een sleutelhanger als aandenken met daarop een foto van de vier predikanten. Leerkrachten, vrijwilligers, predikanten, maar bovenal de kinderen kijken terug op een leerzame en geslaagde ochtend.

Ds. Mariska van Beusichem, ds. Aafke Zaal, ds. John Muller, ds. Cor Flobbe en alle vrijwilligers

    

Een paar reacties kort na terugkomst op school:
“de kerken die we bezocht hebben, heb ik nog nooit gezien”
“dat van de kaarsjes en de bloemen vond ik heel erg fijn”
“wat leuk dat de klokken gingen luiden in Hemmen”
“ze denken niet alleen maar aan hunzelf, maar ook aan een ander”

terug
 
 
 

Inloggen

kerkdienst
datum en tijdstip 16-06-2024 om 10:00
Overstapdienstmeer details

Koffieochtend
datum en tijdstip 19-06-2024 om 10:00
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10:00
Maaltijd van de Heermeer details

 
Gegevens "De Rank"

Kerkgebouw:
Hoofdstraat 3
6671 CB Zetten
Tel: 0488 - 45 46 42

Voorganger:
Ds. Hanja van Essen-Abarbanel
Hoofds
traat 1
6671 CB Zetten
Tel: 0488 - 42 81 97
***predikant@derankzetten.nl***

 


Laatste Nieuws


Onze kerkdienst elke zondag om 10.00 live

Activiteiten VIS: Gele boekje

De Rank is aangesloten bij een team van vertrouwenspersonen


Disclaimer

Voor onze uitzendingen via Kerkdienst gemist doen we ons best om eventuele rechthebbenden van beeld en geluid te achterhalen. Als iemand meent rechten te hebben, dan kan hij of zij zich melden door een mail te sturen aan onze scriba. Het mailadres vindt u op de pagina 'Contact en verhuur zalen'.

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.