PKN
De Rank
 
Geen Kerstfeest zonder Pasen Geen Kerstfeest zonder PasenIn mijn studeerkamer ligt een Bijbel. Niet zo bijzonder voor een dominee, zult u denken. Maar dit is een bijzondere Bijbel. Deze Bijbel is van mijn opa en oma geweest, en later van mijn moeder. Het is geen hele oude uitgave, maar het is een Bijbel met geschiedenis. Er zitten vlekken in, de buitenkant is beschadigd geweest en weer hersteld. Er is mij verteld dat deze Bijbel de oceaan is overgestoken met mijn moeder mee naar Venezuela, dat zal de verklaring zijn van de meeste slijtage.

Tekeningen
Er staan ook platen in, tekeningen van Gustave Doré, misschien dat u ze wel kent. Deze pentekeningen zijn erg somber, er wordt weinig op gelachen. Dat is begrijpelijk bij platen over de zondvloed, of bij de dood van de eerstgeborenen in Egypte. Maar zelfs als het niet over droevige dingen gaat, komen de platen somber over. De Bijbel en de Bijbelse verhalen zijn duidelijk een serieuze zaak, waar lachen voor de tekenaar kennelijk niet zo goed bij past. Ik denk dat deze stijl lange tijd een stempel heeft gedrukt op het beeld dat mensen van de Bijbel, het geloof en de kerk hebben gehad (en misschien nog wel hebben).
Er is ook een plaat bij het Kerstverhaal. Een stal met veel mensen, schaapjes en een ezel rondom Maria en het kindje Jezus. En zowaar, er wordt door enkele mensen geglimlacht! Er is geen uitbundige blijdschap te zien, maar het begin van een lach breekt aarzelend door.

Getemperde vreugde
Ik vind dat bij het Kerstverhaal heel erg passend. Het is een vreugdevol gebeuren, de geboorte van een kind, een nieuw begin. Maar het uitbundige wordt ook getemperd, omdat we weten wat er met dit Kind is gebeurd.
Jezus kwam de boodschap van vrede op aarde brengen, maar de wereld, de mensen, hebben het niet willen horen. Met dit Kind is wel iets nieuws begonnen, maar dat is een weg door het lijden en sterven heen geweest. Het is een weg langs Goede Vrijdag naar de Paasmorgen bij het graf. Pas daar werd duidelijk dat er echt iets nieuws was begonnen.

Kerstfeest in het licht van Pasen
Het Kerstfeest krijgt pas ten volle betekenis als het in het licht van Pasen staat. Jezus, het Kind, waarvan wij straks uitbundig de geboorte zullen vieren, is opgegroeid en heeft een duidelijke boodschap uitgedragen. Een boodschap van liefde voor God en de mensen. Een boodschap, die inging en ingaat tegen de normale gang van zaken. Deze boodschap heeft volgelingen en tegenstanders gehad, tot op de dag van vandaag. Dit Kind vraagt niet om glimlachende kraamvisite met cadeautjes, maar om te luisteren naar zijn woorden als Hij ons leert over God en Gods bedoeling met ieder mens. En dan Hem volgen, met die woorden iets gaan doen, ten volle eruit leven!

Vrede op aarde
Kerst en Pasen, ze horen bij elkaar. Door Pasen krijgt Kerst betekenis, door Pasen heeft het Kerstkind betekenis gekregen voor ons allemaal. Daarom kunnen we, ondanks alles wat er in ons leven gebeurt, toch zingen van “Vrede op aarde”. Er begint iets te dagen van Gods vrede, er wordt door de geboorte van Jezus iets zichtbaar van Gods liefde die sterker is dan de dood.
En wij mogen het weer doorgeven, door die liefde te laten zien in onze woorden, door onze daden, door heel ons leven. Zo kan de aarzelende glimlach uitgroeien tot een stralende lach van God en mensen.


 
terug
 
 
 

Inloggen

kerkdienst
datum en tijdstip 16-06-2024 om 10:00
Overstapdienstmeer details

Koffieochtend
datum en tijdstip 19-06-2024 om 10:00
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10:00
Maaltijd van de Heermeer details

 
Gegevens "De Rank"

Kerkgebouw:
Hoofdstraat 3
6671 CB Zetten
Tel: 0488 - 45 46 42

Voorganger:
Ds. Hanja van Essen-Abarbanel
Hoofds
traat 1
6671 CB Zetten
Tel: 0488 - 42 81 97
***predikant@derankzetten.nl***

 


Laatste Nieuws


Onze kerkdienst elke zondag om 10.00 live

Activiteiten VIS: Gele boekje

De Rank is aangesloten bij een team van vertrouwenspersonen


Disclaimer

Voor onze uitzendingen via Kerkdienst gemist doen we ons best om eventuele rechthebbenden van beeld en geluid te achterhalen. Als iemand meent rechten te hebben, dan kan hij of zij zich melden door een mail te sturen aan onze scriba. Het mailadres vindt u op de pagina 'Contact en verhuur zalen'.

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.