PKN
De Rank
 
Orgelcommissie Orgelcommissie
Wij leven van de wind……
De stand van zaken rondom de vervanging van het kerkorgel

De afgelopen maand juni konden we met verwondering en dankbaarheid berichten dat de benodigde financiën voor het orgelproject bijeengebracht waren. Dit ondanks alle beperkingen van de coronatijd. Het betekent dat de vervanging van ons kerkorgel nu volgens planning doorgang kan vinden.

Veel tijd is gestoken in het vinden van een koper voor het huidige Flentrop orgel. Er was belangstelling vanuit Spanje, Portugal, Zwitserland, België, Duitsland, Polen, Roemenië  en uiteindelijk ook vanuit Nederland. Alle contacten over de grens hebben uiteindelijk niet tot een concreet resultaat geleid. Half juli deed ook de firma Flentrop uit Zaandam een bod op het orgel en dat bod hebben we geaccepteerd. Het is goed om te weten dat zij ervoor zullen zorgen dat het orgel weer prachtig gaat klinken en een goede bestemming  gaat krijgen.

Zondagmorgen 6 september zal de laatste mogelijkheid zijn om het huidige Flentrop-orgel in deze kerk te beluisteren.
Vanaf 7 september zal in de kerkzaal van De Rank hard gewerkt gaat worden. Eerst wordt het huidige orgel gedemonteerd en weggehaald door de firma Flentrop.
Daarna zal met behulp van diverse vrijwilligers een aantal werkzaamheden op het balkon worden verricht, zoals het verwijderen van een radiator op de achtermuur, het wijzigen van elektra nabij het orgel en het schilderen van de achtermuur in de kleur ‘hemelsblauw’.
Voorts gaat de firma Gebr. Van Vulpen in de Bethelkerk in Utrecht aan de slag met de demontage van het orgel aldaar. Vervolgens wordt dat getransporteerd naar Zetten en wordt hier begonnen met de opbouw. Dat zal naar verwachting een week of 6 in beslag nemen.

De bedoeling is dat het Van Vulpen orgel voor het eerst tijdens een adventsdienst voor de kerkelijke gemeente te horen zal zijn. In het begin van het nieuwe jaar zal er nog een officiële ingebruikname plaatsvinden met een orgelconcert en een presentatie. De bedoeling hiervan is om van dit gebeuren ook naar buiten toe ruchtbaarheid te geven. Uiteraard is één en ander afhankelijk van alle maatregelen rondom corona.

Het over te nemen orgel uit Utrecht
 
De ontmanteling van ons oude orgel De ontmanteling van ons oude orgel


    

    

    

    

    
 
Orgel

Orgel
Orgel
Ons Flentrop orgel speelt 6 september voor het laatst.

Wie het orgel van De Rank bekijkt, zou kunnen denken dat dit uit 1955 daterende Flentrop-orgel voor deze kerkzaal gemaakt is. De grootte van het instrument, de uitvoering in mahonie, de contouren met hun ‘globale-driehoeksvorm’ (voor wie goed kijkt: dat is ook in de rangschikking van het pijpwerk terug te vinden), de charmante luiken die het orgel nét die extra ruimtelijke uitstraling geven… Het past allemaal wonderwel.

Toch is dit orgel niet het eerste instrument in het gebouw. In 1949 was al eens een orgel geplaatst, dat van dermate slechte kwaliteit moet zijn geweest, dat het moest worden vervangen. Dat gebeurde in 1976, toen Zetten de kans kreeg het huidige Flentrop-orgel over te nemen van de Hervormde Gemeente van Kesteren. Zij hadden in 1954 opdracht gegeven voor de bouw van het orgel omdat het orgel wat oorspronkelijk in Kesteren stond in de oorlog zodanig beschadigd was geraakt dat het niet meer gerepareerd kon worden. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het een 2-klaviers orgel zou worden, met een vrij pedaal. Waarschijnlijk hebben problemen met de financiering ertoe geleid dat het uiteindelijk een 1-klaviers orgel met aangehangen pedaal is geworden. De dispositie was: Prestant 8’, Roerfluit 8’, Octaaf 4’, Quint 2 2/3, Vlakfluit 2’, Mixtuur V-VI, Trompet 8’.

In 1976 is het orgel overgeplaatst naar Zetten door de firma Verschueren uit Tongeren. Daarbij is het orgel enigszins gewijzigd. In plaats van de Roerfluit 8 kwam er een Holpijp 8 en de Quint 3 werd vervangen door een Roerfluit 4 (waarvoor een deel van het pijpwerk van de oude Roerfluit 8 gebruikt kon worden). Dit werd gedaan om meer mogelijkheden te hebben bij het begeleiden van de cantorij of een koor. Verder kwam er een aparte Subbas 16 op het pedaal.
Zo ontstond de huidige dispositie: Prestant 8’, Holpijp 8’, Trompet 8’, Octaaf 4’, Roerfluit 4’, Vlakfluit 2’, Mixtuur V-VI sterk en een Subbas 16’ op het voor de rest aangehangen pedaal.
Het orgel is verder uitgevoerd met mechanische sleepladen. De manuaalomvang is C-g3  en pedaalomvang C-d1.

 
 
Verbouw kerk en bijgebouwen 2002-2003 Verbouw kerk en bijgebouwen 2002-2003
Weet u het nog? In 2002 - 2003 worden de kerkzaal en bijgebouwen verbouwd. Hieronder ziet u een overzicht van de activiteiten, achtereenvolgens: het oude gebouw, sloop, bouw, eerste steen en opening. Met dank aan Juup Bosch en familie Bruinsma. Meer foto's voor leden na inloggen op 'Fotoalbum'.

           

            

             

         
 
Historische oproep tot actie herbouw kerk na WO II 1945 Historische oproep tot actie herbouw kerk na WO II 1945
Op deze pagina willen we ook e.e.a. vertellen over de geschiedenis van ons kerkgebouw en onze gemeente. Hieronder kunt u de historisch oproep voor steun t.b.v. de herbouw van de kerk en pastorie lezen:Dit zijn de resten van de Gereformeerde Kerk Zetten


Broeders en Zusters, Vrienden en Vriendinnen,
Op 23 September 1944 werd Zetten bevrijd van de vijand. Vol enthousiasme ontvingen wij de bevrijders. Wie zou zich toen hebben kunnen indenken, dat leed en onheil nog moesten komen? Evacuatie van alle ingezetenen volgde spoedig. Velen onzer gingen op transport naar Brabant, anderen naar België. Het water kwam en onze huizen. Zetten lag in de vuurlinie! Kunt U zich voorstellen toen de bewoners na een evacuatie van omstreeks acht maanden weer thuis kwamen, wat ze van hun bezittingen na zo'n lang verblijf in den vreemde, terugvonden?

 
lees meer »
 
 
 

Inloggen

kerkdienst
datum en tijdstip 11-04-2021 om 10.00 uur
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 18-04-2021 om 10.00 uur
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 25-04-2021 om 10.00 uur
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 02-05-2021 om 10.00 uur
meer details

 
Gegevens "De Rank"

Kerkgebouw:
Hoofdstraat 3
6671 CB Zetten
Tel: 0488 - 45 46 42

Voorganger:
Ds. Hanja van Essen-Abarbanel
Hoofds
traat 1
6671 CB Zetten
Tel: 0488 - 42 81 97
***predikant@derankzetten.nl***

 


Laatste Nieuws


Onze kerkdienst elke zondag om 10.00 live

Activiteiten Vorming en Toerusting:
http://www.gele-boekje.nl


Disclaimer

 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.